Ik wil me oriënteren

Voordat je kiest voor een carrière in zorg en/of welzijn, wil je weten wat werken in deze sector inhoudt, of het bij je past, of je over de juiste talenten beschikt en welke beroepen er zijn.

Website ontdekdezorg.nl

Werken in Zorg en Welzijn: iets voor jou?
Op www.ontdekdezorg.nl vind je alle informatie die je nodig hebt om je te kunnen oriënteren op een baan in zorg en/of welzijn. Je vindt hier een uitgebreide lijst met beroepen, opleidingen, en onder het kopje 'handige info' vind je informatie over waar kansen liggen en wat je moet weten om verder te komen. Ook kun je daar inspirerende filmpjes bekijken van medewerkers uit de zorg. Verder kun je op deze website veel verhalen van ervaringsdeskundigen lezen. Echte zorg- en/of welzijnsprofessionals vertellen hun verhaal.

Om te ontdekken wat jouw kansen en mogelijkheden zijn voor een baan in zorg en welzijn is het belangrijk dat je je goed laat informeren. 

Directe link naar de filmpjes van werkenden:
Sabine vertelt over haar carrièreswitch naar de ouderenzorg
Selina vertelt over haar ervaring op de oncologieafdeling
Karen vertelt over haar werk als kraamverzorgende
Kaat vertelt over haar werk als verpleegkundige in opleiding
Sjell en Guus vertellen over hun werk op de ambulance
Jolande vertelt over haar werk als eerst verantwoordelijk verzorgende

Info leren en werken 
Wil je een BBL-traject volgen? Kijk dan naar de onderstaande punten of je voldoet aan het werkprofiel van zorg en welzijn:

  • Je hebt veel affiniteit met zorg en welzijn
  • Je bent fysiek en mentaal belastbaar
  • Je hebt interesse in de MMZ3, MMZ4, de VIG of de MBO-V opleiding en je voldoet aan de minimale opleidingseisen (VMBO kader, VMBO-TL-diploma, niveau 2-diploma)
  • Je bent er bewust van dat een werk- en lerentraject een intensieve belasting is, (vaak minimaal 20 uur praktijk, 8 uur school plus studielast)
  • Je bent je bewust van het feit dat onregelmatig werken erbij hoort (24/7) 
  • Je bent bewust van het grote aantal parttime banen in zorg en welzijn
  • Door het onregelmatige karakter van het werk is het praktisch eigen vervoer te hebben

Info werken
Solliciteren doe je op een vacature waarbij je een goed gevoel hebt: je wilt die baan graag hebben, je voldoet aan de eisen die worden gesteld en je ziet jezelf al helemaal goed presteren in die functie. Als je een vacature op onze website vindt en je wilt solliciteren, dan heb je een e-portfolio account nodig. Dit is een platform dat kandidaten en banen in zorg en welzijn met elkaar verbindt. Heb je nog geen account? Maak deze dan eenmalig aan door rechts op registreren te klikken of door naar eportfolio.zorgselect.nl te gaan. 

Oriëntatieperiode 
Een oriëntatieperiode maakt het mogelijk om kennis te maken met het werken en leren in de zorg. Het is bedoeld voor iedereen die graag in de zorg wil gaan werken maar nog niet zeker weet of dit ook daadwerkelijk bij hem of haar past. De oriëntatieperiode is dan een opstap naar een reguliere baan of naar een BBL-traject.

Wanneer het om een oriëntatie van een korte periode gaat, kan een oriëntatie mogelijk ook plaats vinden in een wijkleercentrum. In een wijkleercentrum werken de verschillende organisaties/opleidingen op één plek samen. Na deze periode kan een belangstellende alsnog een keuze maken voor een langere oriëntatie bij een van de organisaties. 

Oriëntatieperiodes zijn soms betaalde banen en kunnen hier worden gemeld. Bekijk ook de websites van de organisaties zelf, om te zien hoe zij hier mee omgaan.

Vrijwilligerswerk
Wil je eens ervaren hoe het is om in de sector Zorg en Welzijn werkzaam te zijn? Veel organisaties hebben mogelijkheden voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen. Door vrijwilligerswerk te doen maak je kennis met de sector, zie je de organisatie en de doelgroep en kun je ervaren hoe het er in het echt aan toe gaat. Kijk voor vrijwilligersvacatures bij een organisatie bij jou in de buurt. Hier vind je een overzicht van organisaties in de regio Zwolle.

Folder werkvelden
Wil je een overzicht van werkvelden binnen zorg en welzijn? Bekijk hier de folder waarin je kunt zien welk werkveld bij jou past.